Terwijl zorgers en andere vitalers zich 3 slagen in het rond werken, nemen wij onze verantwoordelijkheid om je thuis aan je trekken te laten komen. Okay, we houden ons bezig met training, coaching, advies en interim. Best lastig met 1,5 meter afstand en maximaal 2 mensen in een ‘groep’. Ervan uit gaande dat ieders gezondheid voorop staat en we deze situatie zo snel mogelijk onder controle willen krijgen, gaan we dingen dus anders doen. Onder druk wordt alles vloeibaar. Ook al die online plannen van de afgelopen jaren. En dan is het best ‘cool’ om te ontdekken dat je in staat bent om je binnen 2 weken te ‘heruitvinden’. Onze top 10 van ‘dit kan er nog allemaal wel in het kader van team- en organisatieontwikkeling’…
- Actualiseer je persoonlijke ontwikkelplan. Je bent er vast ooit mee begonnen, maar onze ervaring is dat ontwikkelplannen in 85% van de gevallen outdated zijn. Een heerlijke ‘overdenk’-klus die je overal kunt doen. Je hebt genoeg aan een stuk papier of PC om het aan te passen. Tip: probeer eens een moodboard ‘waar zit jouw energie, waar sta je over 3 jaar en wat heb je dan te doen?’
- En dan je organisatie- of teamontwikkelplan. We kunnen de artikelen van Harvard en McKinsey erbij gaan zoeken, maar het leidt geen twijfel dat we te weinig stil staan bij onze korte en lange termijn visie en strategie. We zijn veelal druk met gisteren en vandaag. Als we dan toch verplicht op de pauze-stand staan, ‘pak je moment’. De vragen van punt 1, kun je zo doortrekken. Hoe? Zie punt 9.
- Ontwikkeling op afstand. De wereld om ons heen is snel veranderd. Dus die geplande communicatietraining gaat volgende maand niet door en – naar verwachting – de komende maanden ook niet. Wat kun je ‘op afstand’ doen? Al bellend, skypend, surfend, of wat dan ook. Bij gebrek aan inspiratie nodigen we je vooral uit om door te lezen. Tip: Google eens op ‘webinar’.
- E-learning. Volg een online-cursus. Er zijn organisaties met mooie online cursuspakketten. Eindelijk tijd om dat aanbod eens goed onder de loep te nemen. Ook wij zijn er druk mee. Vooral met maatwerk e-learning voor onze opdrachtgevers overigens. De hele organisatie opleiden rondom klantgerichtheid is de komende maanden niet zo’n goed plan. Online? Kom maar op!
- Soms moet het gewoon snel. Van vandaag op morgen. En het ontwikkelen van een e-learning in een eigen huisstijl, met eigen foto’s, eigen voorbeelden, e.d. kost gewoonweg tijd. En waarom zou je die klassikale training dan niet gewoon laten doorgaan? Wij voldoen graag aan de vraag om onze geplande opleidingen voor een ‘green screen’ de wereld in te slingeren.
- Zoom… wat biedt het veel mogelijkheden! ‘Conference meetings’ met je mobiele telefoon, tablet, laptop of PC met webcam. Via de zoom-app of gewoon rechtstreeks via de browser. Subgroepen in breakout-rooms, een ‘to do’ lijst op een whiteboard, geen probleem! Stuur even een bericht naar info@steijnbers.nl en we verzorgen een op maat uitleg voor jou of je organisatie. Wel via Zoom ;-).
- Sessies voor grotere groepen kunnen via zoom. Maar dat geldt natuurlijk ook voor de contacten met je intervisiegroep of je persoonlijke coach. Onze coaching- en intervisiesessies zijn de komende maanden in elk geval online. Dat vraagt om een andere benadering, maar we geloven dat we hier inmiddels een mooie en passende weg in hebben gevonden. Onze deelnemers zijn in elk geval enthousiast.
- Online samenwerken. Of het nu via Google Docs is, Office 365, of Dropbox Paper. Er is voor elke organisatie en elk team wel een passende oplossing om digitaal samen te werken. Waar je eerst naast elkaar zat, zit er nu een scherm tussen. Je ziet live wat de ander aanvult, corrigeert, etc. En combineer dat met Google Meet of Microsoft Teams en je kantoortuin op afstand is geboren. Maar dan met mute- knop…
- Die ene brainstorm… Veel van de eerdergenoemde oplossingen bieden mogelijkheden om samen een virtueel flip-overvel of brownpaper vol te schrijven. Toch nog een speciale vermelding voor Padlet. Recent ontdekt en we zijn nu al verliefd. Je kunt de link naar het brownpaper eenvoudig verspreiden en iedereen kan bijdragen. Zonder dat bijdragers zich hoeven te registreren. Voor jezelf (in de free versie) geldt dat je 3 brownpapers kunt opslaan. Klik, storm, klaar…
- Onze laatste én belangrijkste tip om thuis aan je trekken te komen… Online samenwerken is voor velen nog nieuw. Welk platform gebruik je, hoe meld je je aan, etc.? En dan eenmaal ingelogd: ‘ik zie je wel, maar ik hoor je niet’, ‘oh, nu ben je ineens weg’. We kunnen na 2 weken inmiddels een aardige muur volschrijven met bloopers en quotes. Zorg dat je een mobiel nummer van elkaar hebt en houdt Whatsapp achter de hand. 11,9 Miljoen Nederlanders gebruiken het. Ps. En het heet beeldbellen, probeer het cameraatje rechtsboven eens ;-).
Er breekt nu ook een tijd aan waarin samenwerken, vergaderen, ontmoeten en ontwikkelen in versneld tempo naar online verschuiven. Want – ja, inderdaad ook in onze agenda’s – verdwenen al die persoonlijke sessies sneller dan sneeuw voor de zon. Maar ook waren we onder de indruk van onze eigen veranderkracht. Soms, omdat we er eigenlijk al jaren op de achtergrond mee bezig waren (de domeinnaam voor ons e-learning portaal ‘schatkamers.com’ registreerde we al wat jaren geleden), soms omdat iedereen elkaar nu ook gewoon helpt in het netwerk. Voor alle concurrenten, collega’s, bestaande en nieuwe opdrachtgevers die nu nog worstelen met de onlinemogelijkheden… laat maar weten, we helpen je graag.